جستجو
  • 1403/07/03 - 11:04
  • تعداد بازدید : 982
  • تعداد بازدیدکننده : 950
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

چک صیادی بنفش چیست؟ | آموزش استعلام چک صیادی

در این مقاله به بررسی ویژگی‌های چک صیادی و نحوه دریافت آن پرداخته و روش‌های استعلام وضعیت چک صیادی را به شما آموزش می‌دهیم.

چک صیادی بنفش چیست

چک یکی از پرکاربردترین اسناد مالی است که در معاملات تجاری مورد استفاده قرار می‌گیرد و بنا به دلایل امنیتی انواع مختلف این سند هر چند سال یکبار دچار تغییراتی در مراحل نقد شدن و... می‌شود. از آنجا که صحبت ما درباره چک‌های بنفش رنگ است، در مورد این چک‌ها و تغییراتی که از گذشته در چک‌های صیادی رخ داده است توضیحاتی ارائه می‎دهیم. شما با مطالعه این مطلب درباره ماهیت چک‌های صیادی و شرایط ارائه دسته چک، دلیل تغییر رنگ چک‌های صیادی و... مطلع می‌شوید. اگر در این زمینه کنجکاو هستید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

 

چک صیادی به چه معناست؟

همه افرادی که در معاملات خود از چک استفاده می‌کنند با مشکلاتی چون عدم موجودی حساب صاحبان چک مواجع شده‌اند. به غیر از این مورد، بروز برخی سوء استفاه‌ها در مورد این سند بانکی موجب شد تا بانک مرکزی در سال 1396 سامانه صدور یکپارچه چک که با نام صیاد خوانده می شود را راه اندازی کند. بر این اساس صدور چک از اختیار شعبات بانک ها خارج شده و چک‌ها صرفا از طریق سامانه صیاد که زیر نظر مستقیم بانک مرکزی است، صادر می‌شود. چک هایی که از طریق سامانه صیاد صادر می شود، چک صیادی نامیده می‌شود.

می‌توان گفت که چک صیادی نوعی از چک‌های بانکی است که به منظور افزایش امنیت و کاهش تخلفات و سوءاستفاده‌های احتمالی طراحی و اجرا شده است. این نوع چک‌ها از طریق سامانه صیاد (سامانه یکپارچه‌سازی اطلاعات چک‌های بانکی) صادر می‌شوند و دارای ویژگی‌های خاصی هست.

 

چک صیادی بنفش چیست؟

درباره ماهیت چک‌های صیادی بنفش باید بگوییم که این چک‌ جدیدترین نوع چک‌های بانکی است که از لحاظ امنیت و ویژگی‌های نظارتی با چک‌های قدیمی‌تر متفاوت است و امنیت بیشتری دارد. در واقع طبق قانون بانک مرکزی، همه چک‌های جدید با رنگ بنفش صادر می‌شود و باید در سامانه صیاد ثبت و تایید شوند. کسانی هم که دسته چک کرم رنگ دارند، باید در اولین فرصت به بانک مراجعه کنند و دسته چک صیادی بگیرند.

 

ویژگی‌های چک صیادی بنفش

رنگ بنفش:

رنگ بنفش چک‌ها آنها را از نمونه‌های قدیمی متمایز کرده‌اند. می‌توان گفت که چک‌های صیادی جدید با رنگ بنفش طراحی شده‌اند تا از چک‌های قدیمی‌تر تمایز پیدا کنند و شناسایی آنها راحت‌تر باشد.

کد شناسه یکتا:

کد شناسه یکتا یک کد 16 رقمی است که روی هر یک از برگ‌های چک صیاد ثبت شده است و از طریق آن می‌توان اطلاعات مربوط به چک را به صورت آنلاین بررسی کرد. این کد شناسه امکان پیگیری و بررسی وضعیت چک را فراهم می‌کند.

ویژگی‌های امنیتی:

چک‌های صیادی جدید دارای ویژگی‌های امنیتی بیشتری از جمله چاپ‌های امنیتی و کدهای مخفی هستند که از جعل و تقلب جلوگیری می‌کند.

 

 

به چه کسانی چک صیادی می‌دهند؟

بانک مرکزی برای ارائه چک شرایط، قوانین و مقررات خاصی دارد که متقاضیان دریافت دسته چک باید این شرایط را داشته باشند. به صورت کلی چک صیادی به افرادی که دارای حساب جاری فعال و سابقه اعتباری خوب باشند تعلق می‌گیرد؛ به شرطی که مدارک آنها تکمیل باشد. در ادامه مدارکی که برای ردیافت چک صیادی بنفش مورد نیاز را معرفی می‌کنیم.

مدارک هویتی:

افرادی که قصد دریافت چک صیادی بنفش دارند باید مدارک هویتی شامل کارت ملی هوشمند یا کارت ملی معتبر و شناسنامه را ارائه دهند.

مدارک مربوط به حساب بانکی:

متقاضیان دریافت چک صیادی بنفش باید دارای حساب جاری فعال در بانک‌های کشور باشند. همچنین ارائه مدارک افتتاح حساب جاری در صورت جدید بودن حساب الزامی است.

سابقه اعتباری:

این یک موضوع مهم است که متقاضیان دریافت چک صیادی، سابقه چک برگشتی و بدهی معوقه بانکی نداشته باشند. چرا که در این صورت به عنوان یک شخص بدحساب در نظام بانکی معرفی می‌شوند. برای مشخص شدن وضعیت خوش حسابی یا بدحسابی، نیاز به استعلام از سامانه بانک مرکزی برای بررسی وضعیت اعتباری است. اگر شخص خوش حسابی در سیستم بانکی به حساب می‌آیید، نباید نگران این موضوع باشید که آیا دسته چک صیادی به شما تعلق می‌گیرد یا خیر.

تکمیل فرم‌های بانکی:

متقاضیان دریافت دسته چک صیادی، باید یک سری از فرم‌ها را تکمیل کنند و باید نسبت به تکمیل و امضای فرم درخواست دسته چک، امضای توافق‌نامه‌ها و تعهدات مربوط به استفاده از چک صیادی و... اقدام کنند.

معرفی نامه:

برخی بانک‌ها ممکن است از شما درخواست معرفی‌نامه از مشتریان معتبر یا کارفرمایان داشته باشند.

مدارک شغلی و مالی:

ارائه مدارک شغلی و مالی به منظور اثبات توانایی پرداخت چک‌ها (مثل فیش حقوقی، جواز کسب و کار، اظهارنامه مالیاتی) هم یکی از مدارکی است که متقاضیان دریافت دسته چک باید نسبت به آن اقدام کنند.

 

به چه افرادی چک صیادی نمی‌دهند؟

با توجه به آنچه در قسمت قبل گفتیم، افرادی که مدارک مورد نیاز برای دریافت چک را نداشته باشند و یا دارای سابقه منفی در سیستم بانکی باشند، نمی‌توانند دسته چک دریافت کنند. به صورت کلی دسته چک صیادی به دلایل زیر به افراد متقاضی ارائه نمی‌شود:

سابقه چک برگشتی: نداشتن سابقه منفی در سیستم بانکی به معنای نداشتن چک برگشتی و پرداخت به موقع اقساط و تعهدات است. به این ترتیب افرادی که در سوابق بانکی خود چک برگشتی دارند و مشکل خود را حل نکرده‌اند، معمولاً نمی‌توانند چک صیادی دریافت کنند. همچنین افرادی که بدهی‌های معوقه بانکی دارند و تعهدات مالی خود را به موقع انجام نداده‌اند، ممکن است واجد شرایط دریافت چک صیادی نباشند. به عنوان مثال اگر در پرداخت اقساط بانکی احمال کنید و بدهی‌های خود را تسویه نکنید، مجاز به دریافت دسته چک نخواهید بود. زیرا شما در سیستم بانکی به عنوان یک شخص بدحساب شناخته می‌شوید.

نداشتن حساب جاری فعال: افرادی که حساب جاری فعال در بانک ندارند، نمی‌توانند چک صیادی دریافت کنند.

نبود مدارک هویتی معتبر: ارائه مدارک هویتی از مهمترین بخش‌هایی است که باید انجام شود. چرا که شخصی که مدارک هویتی ارائه ندهد، نمی‌تواند حتی برای گشایش حساب در بانک‌ها اقدام کند. به این ترتیب افرادی که مدارک هویتی معتبر نظیر کارت ملی یا شناسنامه را ارائه ندهند، قادر به دریافت چک صیادی نخواهند بود.

عدم ارائه مدارک شغلی و مالی: در صورت عدم ارائه مدارک شغلی و مالی که توانایی پرداخت چک‌ها را نشان دهد، بانک ممکن است از صدور چک صیادی خودداری کند. زیرا عدم ارائه این مدارک به معنی این است که شما شغلی ندارید یا اینکه توان نقد کردن چک‌ها را ندارید.

عدم تکمیل فرم‌ها و تعهدات بانکی: افرادی که فرم‌های درخواست و تعهدات مربوط به چک صیادی را تکمیل و امضا نکنند، نمی‌توانند چک صیادی دریافت کنند.

معمولا بانک‌ها با هدف افزایش امنیت و کاهش ریسک سوءاستفاده، این شرایط را برای صدور چک صیادی اعمال می‌کنند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.

 

 آموزش استعلام چک صیادی

استعلام چک صیادی از طریق سامانه صیاد (سامانه یکپارچه مدیریت اطلاعات چک‌های بانکی) انجام می‌شود. این سامانه به افراد اجازه می‌دهد تا وضعیت چک‌های صیادی را بررسی و تأیید کنند و در مورد جعلی نبودن چک و اعتبار صاحب حساب اطمینان حاصل کنند. به صورت کلی روش استعلام چک صیادی به شرح زیر است:

استعلام از طریق وب‌سایت بانک مرکزی

برای این شیوه استعلام ابتدا به وب‌سایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مراجعه و سپس به بخش مربوط به سامانه صیاد وارد شوید. در این مرحله شماره شناسه 16 رقمی چک را وارد کنید و اطلاعات مورد نیاز را تکمیل کنید و نتایج استعلام را مشاهده کنید.

 

استعلام از طریق پیامک

برخی از بانک‌ها امکان استعلام چک صیادی را از طریق پیامک فراهم کرده‌اند. برای این کار ابتدا شماره شناسه 16 رقمی چک را به شماره‌ای که بانک مورد نظر اعلام کرده است، پیامک کنید. پس از ارسال پیامک، اطلاعات مربوط به چک برای شما ارسال می‌شود.

استعلام از طریق دستگاه‌های خودپرداز (ATM)

برخی از بانک‌ها امکان استعلام چک صیادی را از طریق دستگاه‌های خودپرداز فراهم کرده‌اند. برای این کار به نزدیک‌ترین دستگاه خودپرداز بانک خود مراجعه کنید. کارت بانکی خود را وارد کنید و وارد منوی مربوط به استعلام چک شوید. شماره شناسه 16 رقمی چک را وارد کنید و نتایج استعلام را مشاهده کنید.

استعلام از طریق اپلیکیشن‌های موبایلی

بانک‌های مختلف اپلیکیشن‌های مخصوص خود را برای مدیریت و استعلام چک‌های صیادی ارائه می‌دهند. برای این کار ابتدا اپلیکیشن مربوط به بانک خود را دانلود و نصب کنید و وارد حساب کاربری خود شوید یا ثبت‌نام کنید. پس از آن به بخش استعلام چک یا سامانه صیاد مراجعه کنید و شماره شناسه 16 رقمی چک را وارد کنید و نتایج را مشاهده کنید. این نکته را هم در نظر داشته باشید که شرکت پرداخت الکترونیک سامان با طراحی برنامه موبایلی 724 و اتصال به سامانه صیاد، موجب افزایش اعتبار، امنیت و بالا رفتن میزان اعتماد در معاملات شده است، زیرا با استفاده از این سامانه در برنامه 724 می توان در کوتاه ترین زمان گزارشی از عملکرد صادر کننده چک را بررسی کرد. نکته حائز اهمیت در استفاده از خدمات سامانه صیاد در برنامه 724 برای کاربران این است که با سیم کارتی که مالکیت آن متعلق به خودشان می باشد، وارد این سامانه شوند.

همچنین جهت استفاده از خدمات سامانه چک صیاد می‌توانید برنامه موبایلی 724 را از فروشگاه‌های اینترنتی معتبر، شماره‌گیری کد دستوری (#724*) و همچنین از طریق وب‌سایت رسمی شرکت پرداخت الکترونیک سامان به آدرس sep.ir دریافت کنید.

در خاتمه توصیه می‌کنیم اگر قصد دریافت چک صیادی دارید، ابتدا با بانک مورد نظرتان تماس بگیرید و لیست مدارک مورد نیاز را تهیه و پس از ارائه تمام مدارک منتظر دریافت دسته چک خود باشید. همچنین اگر همچنان دسته‌چک‌های کرم رنگ قدیمی را با دسته چک‌های جدید جایگزین نکرده‌اید، بهتر است در اولین فرصت به بانک خود مراجعه و دسته چک صیادی جدید خود را دریافت کنید.

 

 

کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید